Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

STOP απο Ξυνίδη σε συνένωση των παρατάξεων Φίλιου - Μελανίδη ...

   Δυσκολεύει η υπόθεση της πρωτοβουλίας συνένωσης των δύο δημοτικών παρατάξεων με την ιδιαίτερα σκληρή εγκύκλιο του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη.
    Η εγκύκλιος που δεν αφορά φυσικά μόνο τα Γιάννενα, αλλά όλη τη χώρα, καλεί τα μέλη του κόμματος ...
 να μη συμμετέχουν σε αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες αλλά και να τις αποτρέπουν.
«Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δημιουργίας προκατασκευασμένων δήθεν ‘αυθορμήτων’ αυτοδιοικητικών ‘πρωτοβουλιών’ που σαν στόχο, παρά το περιτύλιγμα, έχουν την δημιουργία προκριμάτων ή ακόμη και τετελεσμένων με φόντο τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση το ερχόμενο φθινόπωρο» αναφέρει επακριβώς ο κ. Ξυνίδης στην εγκύκλιο που απευθύνεται στους γραμματείς και τα μέλη των επιτροπών του κόμματος, περιφερειακών και νομαρχιακών, υπεύθυνους τομέων και κοινοποιείται και στα ανώτερα όργανα του κόμματος, μέχρι και το γραφείο του προέδρου, Γιώργου Παπανδρέου.
   Ο κ. Ξυνίδης ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να υποστηρίξει τέτοιες προσπάθειες που γίνονται υπό τους όρους που περιέγραψε παραπάνω. «Οι πρωταγωνιστές τέτοιων φαινομένων δεν αποκτούν πλεονεκτήματα. Ενδεχομένως θέτουν το ενδιαφέρον τους για την έκφραση υποστήριξής τους από το κίνημα σε δυσμενέστερη θέση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, στο μοναδικό ίσως σημείο της εγκυκλίου που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αφήνει ένα μικρό «παράθυρο».
«Δεν δίνει και αέρα στα πανιά μας»
    Την ίδια στιγμή πάντως, οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Ιωαννιτών έχουν προχωρήσει πολύ τις διαδικασίες.
    Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Θεμελής λέει στον «Η.Α.» ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος «δεν δίνει και αέρα στα πανιά μας», αλλά προσθέτει ότι δεν αφορά τις δύο γιαννιώτικες παρατάξεις. «Το ΠΑΣΟΚ είναι γνώστης σε τοπικά και υψηλά κλιμάκια των κινήσεών μας. Προφανώς, έγινε με αφορμή άλλες κινήσεις καθώς υπάρχουν δήμαρχοι που ενόψει ‘Καλλικράτη’ θέλουν να κρατήσουν το ‘βιλαέτι’ τους. Εμείς όμως δεν είμαστε αντάρτες, ούτε προκαταλαμβάνουμε τίποτα» τονίζει χαρακτηριστικά.
    Κομβική ημερομηνία για όλους, τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για την αντιπολίτευση του δήμου Ιωαννιτών, θα είναι όπως δείχνουν τα πράγματα η Κυριακή του Θωμά. Τότε θα είναι γνωστό το ακριβές σχέδιο του «Καλλικράτη» και αναμένεται να γίνουν δημόσιες πλέον οι θέσεις, τόσο του κόμματος, όσο και της ενωμένης παράταξης καθώς οι διεργασίες και οι επαφές έχουν προχωρήσει πάρα πολύ.
Το «μέτωπο του Περάματος»
Στο μεταξύ, στο «μέτωπο του Περάματος» μετά τις πολλές αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της λαϊκής συνέλευσης για ένωση του δήμου Περάματος με τα Γιάννενα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Εμπορικών Επιχειρήσεων Περάματος Δημήτρης Ασλανίδης τονίζει ότι η διοίκηση της ένωσης θα επανέλθει στο θέμα. «Θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση, αφού εξετάσουμε όλες τις αντιδράσεις των φορέων» τονίζει χαρακτηριστικά.


από ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

..............................................................................
Εύκολη λύση
       Το έχουμε γράψει και άλλη φορά. Το δυσκολότερο έργο για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι να πείσουν για την ειλικρίνεια των ενωτικών προθέσεων τους. Με πρόσωπα και πρακτικές ταυτισμένες με το μόνιμο καυγά, την ήττα και τη διάσπαση το έργο τους είναι πολύ δύσκολο.
    Άλλο όμως να μην εμπιστευόμαστε μια αυτοδιοικητική πρωτοβουλία, άλλο να καταδικάζουμε όλες τις πρωτοβουλίες συλλήβδην και μάλιστα ζητώντας από τα στελέχη μας να τις... αποτρέπουν (ορολογία που χρησιμοποίησε ο ίδιος ΓΓ του ΠΑΣΟΚ). Η απομόνωση από τις κοινωνικές κινήσεις δεν είναι συνταγή νίκης. Είναι η εύκολη και σαρωτική λύση. Το ΠΑΣΟΚ, ένα κοινωνικό κίνημα, πρέπει να ξεδιαλύνει κατά τόπους ποιες προσπάθειες αξίζουν τον κόπο και ποιες γίνονται πράγματι τυχοδιωκτικά. Όχι όλοι, δίκαιοι και άδικοι, στο ίδιο καζάνι.
Δύσκολο; Ναι. Αλλά έτσι λειτουργεί ένα αποκεντρωμένο κίνημα.
   Τα στελέχη, οι φίλοι και οι άνθρωποι του σε κάθε πόλη κρίνουν αν αξίζει να αγκαλιάσουν τέτοιες προσπάθειες ή να τις απομονώσουν. Και η τοπική ηγεσία μπορεί να νοιώσει το κλίμα, να το μεταφέρει και αναλόγως να εισηγηθεί. Τότε έρχεται και η ώρα του καταστατικού. Όχι πριν την κοινωνία.                                                                                                                                                   ΘΥΜΙΟΣ ΤΖΑΛΛΑΣ , Η.Α.