Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ο πιό καλός ο μαθητής ... (ήμασταν και ΄μεις εκεί. Ναι, ναί σίγουρα...)

Ο μαθητής Γιώργος...
     «Ο πιο καλός ο μαθητής» ήταν χθες, σύμφωνα με τους... συμμαθητές του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην τάξη της Ιπποκράτους, όπου ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόλαν Χάιβετς δίδαξε περιφερειάρχες (Γεωργακοπούλου, Λιακόπουλος κλπ), υπουργούς (πήγαν μόνον οι Παμπούκης, Ξενογιαννακοπούλου, Γερουλάνος, Μπιρμπίλη, Κατσέλη, Αρναουτάκης, Καρχιμάκης, Πανάρετος), ευρωβουλευτές (Λαμπρινίδης, Ράπτη, Δανέλης, Ποδηματά) και κομματικά στελέχη   για το πώς μια πολιτική ηγεσία πρέπει να διαχειρίζεται μια μεγάλη κρίση.
    Ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε εισήγηση, αλλά περιορίστηκε σε ερωτήσεις και ήταν ίσως από τις λίγες φορές που το πρόγραμμα μιας ΠΑΣΟΚικής εκδήλωσης δεν στηρίζεται σ' αυτόν.
   «Δεν μίλησα, εγώ είμαι πάντα μαθητής», είπε στους δημοσιογράφους.
  Ο πρωθυπουργός ρωτούσε συχνά τον ομιλητή, κρατούσε σημειώσεις και παρότρυνε κι άλλους να κάνουν το ίδιο. ...
   Τι συμβούλεψε ο καθηγητής του Χάρβαρντ τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς; Μάλλον αυτό που ήθελαν να ακούσουν, ότι δηλαδή μια κρίση σε εξέλιξη μπορεί να είναι μεγάλη ευκαιρία για μια πολιτική ηγεσία να κάνει αλλαγές και ανατροπές, επειδή ο πληθυσμός τις δέχεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Μ' άλλα λόγια, αυτό που λέει συχνά και ο Γιώργος: «Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία». Ομως, αφού το ήξερε το συμπέρασμα, γιατί οργάνωσε σεμινάριο;

Π.ΣΩΚ. 30 Μαρ Ελευθεροτυπία