Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΧΡΥΣ. ΒΟΥΖΑΣ : Το ΠΑΣΟΚ δε συναινεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού, έκφρασης περίεργων επιθυμιών και απωθημένων...

Πριν λίγες μέρες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης με εγκύκλιο του, ζητούσε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μη συνδράμουν, αλλά αντιθέτως να αποτρέπουν αυτόνομες πρωτοβουλίες για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
   Η παρέμβαση αυτή, διατυπωμένη σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, πυροδότησε αντιδράσεις και στα Γιάννενα, αφού στην πόλη έχουμε μία κατεξοχήν ανεξάρτητη πρωτοβουλία δημοτικών συμβούλων προκειμένου να σχηματίσουν τη δική τους παράταξη και να εκλέξουν επικεφαλής.
   Σήμερα στο θέμα δίνει συνέχεια ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα Χρυσόστομος Βούζας. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ...
με επιστολή του στον «Η.Α.» μιλάει με έμμεσο αλλά κατηγορηματικό τρόπο για προσωπικές φιλοδοξίες που κρύβονται πίσω από τις ενέργειες των δύο παρατάξεων στο δήμο Ιωαννιτών. Κάνει λόγο μάλιστα για παραπλανητικές κινήσεις εντυπωσιασμού και «περίεργα απωθημένα». Επιπλέον, χωρίς να αναφέρεται ευθέως σε αυτές, χαρακτηρίζει τις ενέργειες των δημοτικών παρατάξεων θνησιγενείς.
   Αφορμή για την απάντηση του κ. Βούζα στάθηκε σχόλιο του «Η.Α.» στο οποίο επισημαινόταν ότι οι αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες πολιτών δεν πρέπει να καταδικάζονται συλλήβδην, αλλά να εξετάζονται χωριστά προκειμένου να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επισημαίναμε επίσης την ανάγκη να ακολουθηθεί ο δρόμος της συναίνεσης και της επικοινωνίας.
  Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ με τα όσα υποστηρίζει (-και μάλιστα σε οξείς τόνους-), καθιστά ξεκάθαρο ότι η πρωτοβουλία συνένωσης των παρατάξεων των Γιάννη Μελανίδη και Φίλιππα Φίλιου τον βρίσκει πλήρως αντίθετο.

Θνησιγενής κίνηση εντυπωσιασμού
Η παρέμβαση του κ. Βούζα έχει ως εξής:
Κύριε Διευθυντά,
   Δεν είναι αληθές ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν εμπιστεύεται καμία αυτοδιοικητική πρωτοβουλία και ότι τις καταδικάζει όλες συλλήβδην», όπως σημειώνετε σχολιάζοντας στις 24 Μαρτίου την ανακοίνωση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σωκράτη Ξυνίδη.
   Νωρίτερα είχαν τοποθετηθεί σ’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και υπεύθυνος Ηπείρου κ. Γιάννης Μίχας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ακόμη και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Παπανδρέου.
   Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων, ως εκφραστής των απόψεων και αποφάσεων της ηγεσίας του Κινήματος, αυτόν τον καιρό είναι ταυτισμένη με τις αγωνίες των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης, των προβλημάτων της καθημερινότητας, της προσπάθειας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τις αναγκαίες αλλαγές-τομές που επιχειρεί η Κυβέρνηση, την τιτάνια προσπάθεια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σ’ ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η οποία ευτυχώς για τη χώρα υπήρξε επιτυχής.
  Σ’ αυτή την προσπάθεια θα έπρεπε να είναι όλοι συστρατευμένοι κι όχι να επιδίδονται στην ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, κυρίως μέσα από την Αυτοδιοίκηση, όταν ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τον «Καλλικράτη».
   Η εγκύκλιος του κ. Ξυνίδη, η πρόσφατη δήλωση του κ. Μίχα, αφορούν και την περίπτωση των Ιωαννίνων. Το διευκρινίζω διότι ορισμένοι προσπαθούν να περιορίσουν κατά το δοκούν την εμβέλεια της εγκυκλίου του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου για τις κινήσεις εν όψει του «Καλλικράτη».
   Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων δε δεσμεύεται από ενέργειες, αποφάσεις, νεφελώδη οράματα που δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
   Σέβεται όλους, κάθε άποψη, έστω κι αν διαφωνεί. Δε συναινεί όμως σε κινήσεις εντυπωσιασμού, έκφρασης περίεργων επιθυμιών και απωθημένων. Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους πιστεύει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι θνησιγενείς και προπαντός άκαιρες.
   Προτεραιότητα έχουν οι αλλαγές-τομές που βρίσκονται σ’ εξέλιξη, η οικονομία, η κρίση, τα προβλήματα των πολιτών, οι οποίες απαιτούν από όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όταν έλθει η ώρα θα συζητήσουμε μαζί τους και θα συναποφασίσουμε, πιστεύοντας πάντα ότι κάθε διαβούλευση και προβληματισμός είναι χρήσιμα στοιχεία από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Αρκεί να μην επιχειρείται δημιουργία τετελεσμένων με σκοπό να προκαταλάβουν αποφάσεις θεσμικών οργάνων, με παραπλανητικές κινήσεις, οι οποίες στο παρελθόν είχαν οδηγήσει σε διάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων.
   Τέτοιες κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διοικείται ο Δήμος Ιωαννιτών από ανθρώπους που τον οδήγησαν σε χρεοκοπία και παρακμή, με επίδειξη αλαζονείας, με περιφρόνηση προς τους θεσμούς και τους Νόμους, αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από έναν κομματάρχη του παλιού καιρού που δε σέβεται τίποτα και κατέστησε το θεσμό αναξιόπιστο.
   Αυτή η Δημοτική Αρχή και ο κομματάρχης της Ν.Δ. με τους συνεργάτες του πρέπει να φύγουν. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με πανστρατιά, συσπείρωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, χωρίς ν’ αποκλείεται κανένας (πλην εκείνων που προκάλεσαν, όπως είπα πριν), υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σαφές πρόγραμμα και προπαντός παραμερισμό των προσωπικών φιλοδοξιών.
   Απαιτείται σχεδιασμός, χωρίς κραυγές, χωρίς έπαρση, χωρίς συμπεριφορές που προκαλούν και σηματοδοτούν πισωγύρισμα.
   Συγνώμη που μακρηγόρησα και σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
   Μ’ εκτίμηση
Χρυσόστομος Βούζας
Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων
 
 
απο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ