Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΓΓΠΗ: Το "ξήλωμα" υπηρεσίας προκαλεί μεγάλη αναστάτωστη στην περιφέρεια και το κυριότερο: ερωτήματα στην κοινή γνώμη...

Γιατί «ξήλωσε» την υπηρεσία;


  Η μετακίνηση τριών υπαλλήλων από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης σε άλλες Διευθύνσεις προκαλεί ένταση στην Περιφέρεια.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Ηπείρου κάνει λόγο για «αυθαίρετες μετακινήσεις εργαζομένων που εξυπηρετούν σκοπιμότητες», ενώ αφήνει αιχμές για «ρουσφέτια» και για «πιέσεις από παράγοντες», χωρίς ... όμως να ζητά ανάκληση της απόφασης ...

 • Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου –η πλέον νευραλγική υπηρεσία- είναι υπό διάλυση!

    Η Γενική Γραμματέας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, αυθαίρετα, χωρίς να γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους, τους υπηρεσιακούς ή άλλους λόγους, μετακίνησε εργαζόμενους από τη Δ/νση Σχεδιασμού και ανάπτυξης σε άλλες Διευθύνσεις…
    Και τώρα οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν από πολύ καιρό καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά, αναμένουν την αξιολόγηση των φακέλων τους! Ποιοι όμως θα εκτελέσουν το σοβαρό τούτο έργο, εφʼ όσον τα έμπειρα υπηρεσιακά όργανα –διορισθέντα μέσω ΑΣΕΠ- απομακρύνθηκαν εντελώς αδικαιολόγητα;
   Στο μεταξύ ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγγέλει την απόφαση της Γεν. Γραμματέως και την χαρακτηρίζει άστοχη και αυθαίρετη, που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες…
«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ
    Αναμφισβήτητα, χρειάζεται αρκετός χρόνος για την ενημέρωση των υπαλλήλων, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν αυτούς που «ξήλωσε» εν μια νυκτί η κ. Γεωργακοπούλου. Δεν παρέλειψε, στο «πλαίσιο εξυγίανσης των Υπηρεσιών της Περιφέρειας», να «αποκεφαλίσει» και την προϊσταμένη της κρίσημης αυτής υπηρεσίας, από την οποία εξαρτάται η πορεία του αναπτυξιακού νόμου! Με τέτοιες μεθόδους, θα είμαστε οπωσδήποτε πάντα τελευταίοι!
    Τουλάχιστον ατυχής είναι η δήλωση της κ. Δήμητρας Γεωργακοπούλου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής: «Η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τον αναπτυξιακό νόμο». Αδικεί, αναμφίβολα, τη νοημοσύνη των Ηπειρωτών η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου! Η έγκριση τριών (!) μόλις επενδυτικών σχεδίων αποδεικνύει τους «ταχύτατους ρυθμούς»;
    Με τέτοιους άστοχους και δυσεξήγητους χειρισμούς, ξένους προς τις αρχές της ορθολογικής και χρηστής διοίκησης θα χρειαστούν χρόνια για την αξιολόγηση των 300 περίπου εκκρεμών φακέλων των επενδυτών. Και η Ήπειρος θα εξακολουθεί να είναι η φτωχότερη Περοφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ…
    Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση μελετητών και επενδυτών, οι οποίοι, με επιστολή τους, διαμαρτύρονται έντονα «με την αυταρχική τακτική της Γενικής Γραμματέως που αποβαίνει σε βάρος των επενδυτών» και διατυπώνουν το ερώτημα «εάν μετά την απομάκρυνση, χωρίς καμια δικαιολογία, έμπειρων οικονομολόγων –με αδιαμφισβήτητο ήθος- είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία της Δ/νσης Σχεδιασμού και ανάπτυξης, της πλέον νευραλγικής αυτής υπηρεσίας».
    Και προσθέτουν, μεταξύ άλλων: «Είναι δυνατόν με άπειρους υπαλλήλους να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα και να λειτουργήσει ο Αναπτυξιακός νόμος στην Ήπειρο; Αλλοίμονο για τις 251 επενδύσεις που υποβλήθηκαν πρόσφατα και αναμένουν αξιολόγηση! Είναι αλήθεια κ. Γεωργακοπούλου ότι μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής είναι ταυτόχρονα και μέλη οργάνων παραλαβής έργων; Δηλαδή, «Γιάννης κερνάει – Γιάννης πίνει»;
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
    Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Ηπείρου (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Αθαν. Ράτσικας και ο Γραμματέας Αποστ. Ζιώγας), μεταξύ άλλων αναφέρει:
«…Η απόφαση είναι άστοχη, εντάσσεται στην λογική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» που εφαρμόζουν οι Περιφερειάρχες από την ίδρυση των Περιφερειών, μη αποδεχόμενοι την διαφάνεια και την αξιοκρατία.
»Οι μετακινήσεις γίνονται χωρίς να έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της συγκεκριμένης Δ/νσης και χωρίς να υπάρχει κάτι αρνητικό ως προς το ήθος την επιστημονική επάρκεια και την απόδοση των συναδέλφων…
»Καταγγέλλουμε την απόφαση της κας Γενικής Γραμματέα και απαιτούμε οι μετακινήσεις των εργαζομένων εντός της Περιφέρειας να κατοχυρωθούν ως μεταθέσεις σύμφωνα με δεκάδες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και να υπόκεινται σε μοριοδότηση.
»Οι αυθαίρετες μετακινήσεις εργαζομένων εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Ο ρουσφετολογικός τρόπος μετακίνησης ή οι μετακινήσεις λόγω δίωξης μας βρίσκουν αντίθετους και καλούμε την κα Γενική Γραμματέα στις μετακινήσεις να εφαρμόσει την πρακτική της μοριοδότησης…».

από "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ"  


Κι οι τρεις υπάλληλοι ήταν εισηγητές στη γνωμοδοτική επιτροπή περί ένταξης επενδυτικών σχεδίων στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου. Υπηρετούσαν δηλαδή σε ένα κρίσιμο πόστο. Από την αξιολόγησή τους δε, κρινόταν το μέλλον ενός επενδυτικού σχεδίου.
   Πριν από έναν μήνα, η γενική γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα αποφάσισε να τους μετακινήσει, και να αφήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, μόλις έναν υπάλληλο-εισηγητή στη θέση του. Είχε προηγηθεί ήδη η απομάκρυνση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης.
  Η απόφασή της περιφερειάρχη να «ξηλώσει» την υπηρεσία εγείρει πολλά ερωτήματα για την εύρυθμη λειτουργία της νευραλγικής αυτής Διεύθυνσης, από την οποία εξαρτάται η αποτελεσματική προώθηση και επίσπευση των επενδυτικών σχεδίων. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η πολιτική ευθύνη της κας Γεωργακοπούλου που πρέπει δημόσια να αποσαφηνίσει αν τίθεται θέμα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
    Ο ενιαίος σύλλογος των εργαζομένων της Περιφέρειας Ηπείρου έσπευσε από την πλευρά του, πάντως, να υπερασπιστεί τους μετακινηθέντες υπαλλήλους. «Οι μετακινήσεις γίνονται χωρίς να έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης και χωρίς να υπάρχει κάτι αρνητικό ως προς ήθος, την επιστημονική επάρκεια και την απόδοση των συναδέλφων» τονίζει στην ανακοίνωσή του.
   Μπορεί ο σύλλογος να υποστηρίζει το ήθος και την επιστημονική επάρκεια των μελών του, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν ζητά την ανάκληση της απόφασης και την επαναφορά των τριών υπαλλήλων στη θέση τους.
   Στην ανακοίνωσή του δε, αφήνει να εννοηθεί ότι οι μετακινήσεις έγιναν λόγω πιέσεων «από παράγοντες» χωρίς να τους κατονομάσει. «Ο ρουσφετολογικός τρόπος μετακίνησης ή οι μετακινήσεις λόγω δίωξης μάς βρίσκουν αντίθετους και καλούμε την κα γενική γραμματέα να εφαρμόσει στις μετακινήσεις την πρακτική της μοριοδότησης βάζοντας τέλος στις πιέσεις από παράγοντες και εξασφαλίζοντας το περί δικαίου αίσθημα των εργαζομένων, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών» καταλήγει. Αυτό που ζητά στην ουσία ο σύλλογος για τους συναδέλφους του είναι κατοχυρωθούν οι μετακινήσεις τους σε άλλες Διευθύνσεις ως μεταθέσεις.

από "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ"