Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΣΒΕΚΗ : Αν δεν δοθεί λύση με δάνειο, ο πλειστηριασμός δεν αποφεύγεται...

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ΣΒΕΚΗ.
Ο πρόεδρος της «Πίνδος» διαμηνύει ότι δεν θα αφήσει να πουληθεί με χαμηλό τίμημα η μονάδα, αλλά θα διεκδικηθεί και από τον Πτηνοτροφικό.
   Όλα τα ενδεχόμενα, η συνέχιση λειτουργίας με δανειοδότηση, αλλαγή ιδιοκτήτη μέσα από πλειστηριασμό, αλλά και άλλες λύσεις, μένουν ανοιχτά για το μέλλον της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου, ενώ η μονάδα παραμένει κλειστή από τις αρχές Μαρτίου, μετά το οικονομικό αδιέξοδο που επήλθε και τις αιτήσεις κατάσχεσης ...
που κατέθεσαν χοιροτρόφοι, ο οποίοι διεκδικούν να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται.
   Η ενέργεια αυτή και η απόφαση για πλειστηριασμό, επιτάχυνε τις έτσι κι αλλιώς αρνητικές εξελίξεις που είχαν διαμορφωθεί, αφού η Αγροτική τράπεζα αρνήθηκε να εγκρίνει το σχέδιο βιωσιμότητας και την εμπλοκή της θυγατρικής «Δωδώνη Α.Ε» στην όλη προσπάθεια των μετόχων, παραγωγών και εργαζομένων.
  Πάντως ο πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός θα είναι «παρών» σε όποια λύση κι αν επέλθει, ιδίως στον πλειστηριασμό εφόσον δεν αποφευχθεί τελικά.

Περιμένουν απάντηση, αλλά...
  Κι ενώ σε επίπεδο κυβέρνησης και ΑΤΕ δεν...κουνιέται φύλλο αυτό το διάστημα, μετά και το υπόμνημα που στάλθηκε από τους μετόχους, τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους, προχθές το νομαρχιακό συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της στήριξης και συνέχισης λειτουργίας της ΣΒΕΚΗ, όμως μάλλον ...ψυχολογική παρέμβαση αποτελεί, αφού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι τα χρέη φτάνουν τα 9 εκ. ευρώ από δάνεια (6 εκ. ευρώ προς την ΑΤΕ) και άλλες υποχρεώσεις και η κατάσταση δεν διορθώνεται ούτε με νέα δανειοδότηση...
   Παρόλα αυτά οι μέτοχοι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της μεγαλομετόχου «Πίνδος» Μιχάλης Κασσής περιμένουν την απάντηση της κυβέρνησης, αλλά ως Πτηνοτροφικός είναι έτοιμοι για όλα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
   Και τούτο γιατί οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να αποκλειστούν, μόνο να καθυστερήσουν και παράλληλα να βρεθεί βιώσιμη και όχι πρόσκαιρη λύση.
   Πάντως τίποτε δεν είναι εύκολο, ακόμη και η χρηματοδότηση που μπορεί να δοθεί, θα εξεταστεί ...αυστηρά η κατάσταση της εταιρείας για να αποφασίσει το κράτος να εγγυηθεί ένα νέο δάνειο.

Ή όλοι, ή άλλη λύση
   Η περίπτωση να αναλάβει η «Πίνδος», η εμπλοκή της οποίας εκθειάζεται, την εγγύηση για τα 3 εκ. ευρώ που υποδεικνύεται από πολλούς ως λύση, μάλλον δεν θα έχει κατάληξη. Ο κ. Κασσής ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι διατεθειμένος ο Συνεταιρισμός να αναλάβει και αυτό το βάρος, έχοντας ήδη διαθέσει 1,5 εκ. ευρώ χωρίς αντίκρισμα σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση.
   «Ή θα συμβάλλουν έμπρακτα και όχι στα λόγια όλοι οι μέτοχοι και όσοι θέλουν να γίνουν μέτοχοι, ή να βρουν άλλη λύση», διαμηνύει και οι αποδέκτες είναι γνωστοί και επαναλαμβάνει ότι η ΣΒΕΚΗ δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει με τον τρόπο που λειτούργησε και έφθασε σε αυτή την κατάσταση, αλλά σε νέα βάση και με οργάνωση και της τυποποίησης και εμπορίας κρέατος.
   Για όσους μιλούν για τον κοινωνικό και παρεμβατικό ρόλο στην αγορά και στην κτηνοτροφία, απαντά ότι δεν μπορεί να γίνεται και να χρεώνεται η ΣΒΕΚΗ χωρίς να βγάζει τουλάχιστον τα έξοδα της και να μην στηρίζεται από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Παρέμβαση για πλειστηριασμό και τιμή εκκίνησης
    Σε ότι αφορά τον πρώτο πλειστηριασμό που είχε οριστεί για τις 28 Απριλίου κατατέθηκε αίτηση ανακοπής και ταυτόχρονα ζητήθηκε αναπροσαρμογή της τιμής εκκίνησης.
   Λογικά θα γίνουν δεκτά και τα δυο αιτήματα, αφού ορίστηκε τιμή 700.000 ευρώ όταν το η μονάδα και το οικόπεδο εκτιμήθηκαν σε πενταπλάσια τουλάχιστον αξία.
   Όσο υψηλότερη είναι η τιμή εκκίνησης, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι και η προσφορά, εφόσον τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο.
   Για παράδειγμα αν δοθεί προσφορά κοντά στα 4εκ. ευρώ που είναι μια καλή τιμή, θα μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι οφειλές στο δημόσιο και η τράπεζα κάποιο ποσό και οι χοιροτρόφοι και άλλοι παραγωγοί και ο νέος ιδιοκτήτης θα παραλάβει «καθαρή» την επιχείρηση.

Η «Πίνδος» θα αφήσει να πουληθεί για ένα κομμάτι κρέας...
   Αυτό προφανώς είναι καλό σενάριο, αρκεί να μην καταλήξει η ΣΒΕΚΗ να πουληθεί σε πλειστηριασμό με χαμηλό τίμημα και βρεθούν όλοι εκτός... Τέτοια επιχείρηση πολλοί θα την ήθελαν, χωρίς χρέη...
    Ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και σε αυτό το ενδεχόμενο έχει απάντηση. «Η «Πίνδος» δεν θα επιτρέψει με την παρέμβαση της να πουληθεί για ένα κομμάτι κρέας η ΣΒΕΚΗ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Θα μετέχει και θα δώσει προσφορά, είτε για να ανέβει το τίμημα, είτε για να αποκτήσει την επιχείρηση και να την λειτουργήσει σε νέα βάση κατά τα πρότυπα του Πτηνοτροφικού.
   Όλα αυτά αποτελούν εκτιμήσεις και σενάρια, αλλά ο χρόνος των αποφάσεων, εκουσίως ή ακουσίως δεν θα αργήσει...


από neoiagones.gr