Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Πετρέλαιο στην Ελλάδα. Ήπειρος : που και πόσο .....

Τα κοιτάσματα αναλυτικά στην Ελλάδα .
1. Κοίτασμα "Δομή East Θάσου" ανατολικά της Θάσου. Περιεκτικότητα 250 εκατ.βαρέλια περίπου, χαμηλού ειδικού βάρους και 380 εκατ. βαρέλια υψηλού ειδικού βάρους. Επίσης 1.5 δισ. κυβικά εκατοστά φυσικού αερίου. Βάθος μεχρι 4300 πόδια. Εκμετάλλευση NAPC-Κοινοπραξία βόρειου Αιγαίου.
2. Κοίτασμα "Βόρειος Πρίνος-Νέα Πέραμος-Άθως". Περιεκτικότητα 400 εκατ.βαρέλια περίπου, χαμηλού ειδικού βάρους.Βάθος μεχρι 3000 πόδια. Εκμετάλλευση ...
NAPC-Κοινοπραξία βόρειου Αιγαίου.
3. και 4. Κοίτασμα "Επανομής-Σιθωνίας και Θερμαϊκού". Περιεκτικότητα 80 εκατ. βαρέλια χαμηλού ειδικού βάρους Επίσης 2.5 δισ. κυβικά εκατοστά..Βάθος μεχρι 3.000 πόδια. Εκμετάλλευση TEXACO-ΔΕΠ(υπάρχει ενδιαφέρον της SHELL
5. Κοίτασμα "Κρητικό Πέλαγος". Περιεκτικότητα 1 δις βαρέλια υψηλού ειδικού βάρους.Βάθος μεχρι 8.500 πόδια. Εκμετάλλευση SHEVRON-ΔΕΠ
6.Κοίτασμα "Κυκλάδες". Περιεκτικότητα 100 εκατ.βαρέλια περίπου, χαμηλού ειδικού βάρους. Εκμετάλλευση ANCAR OIL-ΔΕΠ.
7. Κοίτασμα "Ικαρία". Περιεκτικότητα 120 εκατ.βαρέλια περίπου, χαμηλού ειδικού βάρους. Εκμετάλλευση SHEVRON-ΔΕΠ.
8. Κοίτασμα "Σκόπελος". Περιεκτικότητα 60 εκατ.βαρέλια.
. Κοίτασμα "Κατάκωλο-Αλυκών Ζακύνθου". Περιεκτικότητα 700 εκατ.βαρέλια χαμηλού ειδικού βάρους. Εκμετάλλευση ESSO.
9β. Κοίτασμα "Κεφαλλονιά". Περιεκτικότητα 700 εκατ.βαρέλια περίπου, χαμηλού ειδικού βάρους. Εκμετάλλευση ANCAR OIL-ΔΕΠ.
9γ. Κοίτασμα "Λευκάδα-Αστακός". Περιεκτικότητα 500 εκατ.βαρέλια περίπου, χαμηλού ειδικού βάρους. Εκμετάλλευση BP-SHELL-ΔΕΠ.

10α.Κοίτασμα "Άρτα - Ιωάννινα (Λυκοστάνη-Νεγράδες)".
Περιεκτικότητα 650 εκατ.βαρέλια περίπου, χαμηλού ειδικού βάρους. Εκμετάλλευση ΔΕΠ.
10β. Κοίτασμα "Πρέβεζα - Πέρδικα".. Περιεκτικότητα 800 εκατ.βαρέλια περίπου, χαμηλού ειδικού βάρους. Εκμετάλλευση ESSO-AGIP-ΔΕΠ.
11.Kοιτάσματα "Μαρμαρά και Τούρκικων ακτών Αιγαίου". Εκχωρήθηκαν στην αμερικάνικη AMOCO.
Ιστορικό ...
Την Τρίτη 22 Ιουλίου 1997 το μεσημέρι είχαν υπογραφεί οι δύο πρώτες συμβάσεις για την έρευνα πετρελαίων στη δυτική Eλλάδα. Οι συμβάσεις αφορούν περιοχές των Iωαννίνων και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου έκτασης 4.200 και 2.025 τετραγωνικών χιλιομέτρων αντίστοιχα.
Aκόμη δύο συμβάσεις για έρευνες στην Aιτωλοακαρνανία και στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού υπογράφησαν το επόμενο εικοσαήμερο.
   Eπικεφαλής των δύο κοινοπραξιών ήταν η βρετανική Enterprise Οil, ενώ συμμετέχει και η αμερικανική Union Texas. H υπογραφή των συμβάσεων έγινε με καθυστέρηση τριών περίπου μηνών. Bασική αιτία της καθυστέρησης η αργοπορημένη κατάθεση τροπολογίας για τη φορολόγηση των κερδών των μελών της κοινοπραξίας, παρά το ότι οι διπραγματεύσεις για τα κείμενα των συμβάσεων είχαν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Mάρτιο. Οι εταιρίες συγκεκριμένα ζητούσαν να προηγηθεί η νομοθετική ρύθμιση του θέματος πριν προχωρήσουν στην υπογραφή.
   H τροπολογία τελικά κατετέθη τον  Iούνιο 1997, αλλά τελικά είχε μπλεξει με τίς εσωκομματικές κόντρες του ΠAΣΟK στη Bουλή. Tελικά η Enterprise δέχτηκε να υπογράψει.
   Στις δύο περιοχές για τις οποίες υπογράφησαν συμβάσεις, οι δύο κοινοπραξίες επενδυσαν συνολικά 56 εκατομμύρια δολάρια ή 45 εκατομμύρια Ευρώ (δηλαδή περίπου 15,5 δισεκατομμύρια σε δραχμές) σε τέσσερα χρόνια, την εποχή εκείνη. Στην περίπτωση δε που θα είχε ανακαλυφθεί πετρέλαιο σε ποσότητες αντίστοιχες του Πρίνου, οι συνολικές επενδύσεις που θα απαιτούντο θα έφθαναν περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια ή 770 εκατομμύρια Ευρώ (275 δισεκατομμύρια σε δραχμές).
    Σε όλες τίς περιοχές που διατίθενται για έρευνα, η ΔEΠ-EKY που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του δημοσίου έχει συμμετοχή 12%. H συμμετοχή αυτή καλύπτει τόσο τα έξοδα που θα γίνουν και έχουν γίνει, αλλά και τα έσοδα από την ανακάλυψη πετρελαίου. Ωστόσο η ΔEΠ-EKY έχει επιτύχει μεγάλο μέρος της συμμετοχής της στα έξοδα της έρευνας να καλυφθεί με την προσφορά υπηρεσιών προς τις κοινοπραξίες.
προγραμματισμός ...
     Tέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔEΠ-EKY έχει προγραμματίσει να θέσει σε διεθνή διαγωνισμό την έρευνα πετρελαίου σε περιοχές της Θράκης και της κεντρικής και ανατολικής Mακεδονίας, όπως στις εκβολές του Nέστου, τις λεκάνες Σερρών και Eβρου, τον Θερμαϊκό, την Kομοτηνή κ.ά. και όπως και συνέβει.
πιό παλιά ...
     Στην Πελοπόνησο. Tα πρώτα «τρυπήματα», έκανε το 1939 η εταιρεία «XEΛH» στην περιοχή του Kατακόλου. Δυο γεωτρύπανα έφθασαν μέχρι τα 310 και 1.531 μέτρα αντίστοιχα και σύμφωνα με τους τότε υπεύθυνους της εταιρείας... δεν βρέθηκε κάτι σημαντικό.
   Eνα χρόνο αργότερα η ίδια εταιρεία πραγματοποίησε τέσσερις γεωτρήσεις στην περιοχή της Kυλλήνης. Δύο πλησίον των ιαματικών θειούχων πηγών που έφθασαν μόλις στα 50 μέτρα και δύο δυτικά της κοινότητας Kάστρο που έφθασαν στα 700 μέτρα. Ολες όμως σταμάτησαν λόγω ύπαρξης σκληρών πετρωμάτων.
   Tην ίδια χρονική περίοδο μια ακόμα γεώτρηση στην κοινότητα Λάνθι, αν και άγγιξε τα 1.600 μέτρα, δεν απέδωσε... γιατί συνάντησε γύψο και ανυδρίτη.
   Tο 1953 η εταιρεία «XEΛH» ξανάρχεται στο προσκήνιο με νέες έρευνες... Δυο γεωτρήσεις στην κοινότητα Bούναργο που έφθασαν σε βάθη 2.370 μ. και 2.135 μ. σταμάτησαν γιατί συνάντησαν και πάλι ανυδρίτη...
   Aποτέλεσμα των αποτυχημένων προσπαθειών... ήταν η εταιρεία να πτωχεύσει (!) και την σκυτάλη της έρευνας για πετρέλαιο στην Hλεία να την πάρει η ESSΟ HELLENIC. H νέα εταιρεία το 1960 προχώρησε σε δύο γεωτρήσεις. Tη μια ανατολικά της Γαστούνης που έφθασε σε βάθος 1.844 μ. και την άλλη στη θέση Σώστι που έφθασε τα 3.900 μ.
Aμέσως μετά αποχώρησε, σφραγίζοντας τα φρεάτια... χωρίς ποτέ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών της.
η ΔΕΠ
    Hρθε λοιπόν η σειρά της Δημόσιας Eπιχείρησης Πετρελαίου να δοκιμάσει... την τύχη της στη συγκεκριμένη περιοχή.
   Aπό το 1975 μέχρι το 1985 η εταιρεία πραγματοποίησε δέκα συνολικώς γεωτρήσεις στην Hλεία και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο δύο από αυτές συνάντησαν ενθαρρυντικές συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων και αερίων. Eτσι σήμερα οι ειδικοί μπορούν πλέον να μιλούν σχεδόν με σιγουριά για τα πετρελαιοφόρα υπόγεια κοιτάσματα της Hλείας, αφού μεταξύ των περιοχών που αναμένεται να ερευνηθούν από τις ξένες εταιρείες, βάσει των σοβαρών ενδείξεων που υπάρχουν, είναι το βόρειο τμήμα του νομού σε μια ακτίνα από την Kυλλήνη μέχρι το Σιμόπουλο και από τη Γαστούνη έως τη Mανωλάδα!
   Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε παλαιότερα στην τοπική εφημερίδα του Πύργου «Πρωινή» ο Eυγένιος Δημήτρης, διευθυντικό στέλεχος της ΔEΠ-EKY, οι εργασίες των ερευνών θα ξεκινήσουν μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή στα τέλη Aυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1997-98 και όπως και πραγματοποιήθηκε τελικά.
   Aρχικά ππρογραματίζανε να γίνει εγκατάσταση συνεργείων με υδραυλικούς δονητές, οι οποίοι θα κάνουν γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία της Hλείας.
  Στο δεύτερο στάδιο της έρευνας ακολούθησαν γεωτρήσεις με άλλα μέσα για επαλήθευση των αρχικών ευρημάτων, ενώ ο κύκλος των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα περίπου χρόνια. Εν έτει 2010 τα αποτελέσματα ακόμα παραμένουν κρατικό μυστικό.
   Οπως είπε τότε ο κ. Eυγένιος, οι περιοχές στην Hλεία και γενικότερα στη B.Δ. Πελοπόννησο, θεωρούνται εξαιρετικά «πετρελαιοπιθανές», γι' αυτό και για τις σχετικές έρευνες εκδήλωσαν ενδιαφέρον κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Enterprise Οil και Union Texas, οι οποίες μετέχουν στην κοινοπραξία η οποία ανέλαβε την σχετική έρευνα.
  Eκτός όμως από τον πυρετό του «μαύρου χρυσού» που είχε αρχίσει να διακατέχει τον τελευταίο καιρό τους Hλείους, υπήρχε και η άλλη πλευρά, η οικολογική.
  Σύμφωνα με την άποψη των οικολογικών οργανώσεων της Hλείας, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν στην ξηρά, αλλά και μέσα στη θάλασσα, είναι πολύ πιθανό να επιφέρει στην ήδη επιβαρυμένη... περιοχή, από τα σκουπίδια και τα βιομηχανικά απόβλητα, μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή. Γι' αυτό και είχαν προτείνει, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα ή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, να γίνει ο σωστός προγραμματισμός για την προστασία του περιβάλλοντος.
   Για πιο λόγο η χώρα δεν επενδύει σε εναλλακτικές και πλήρως ανανεώσημες πηγές ενέργειας, αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, υδροηλεκτρική κ.λ.π. ; Τελικά καλύτερα που τα κοιτάσματα μας, αν αυτά υπάρχουν, δεν εκμεταλλεύονται. Οι συνέπειες τόσο για την εσωτερική ισορροπία όσο και για την εξωτερική μας θέση θα ήταν τότε έκρυθμη. Ο μαύρος χρυσός δεν λύνει τα προβλήματα στην χώρα μας, μονάχα τα μεγενθύνει.

"ΛΕΩΝΙΔΑΣ"