Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στους νέους Δήμους του Καλλικράτη. Σήμερα οι υποψηφιότητες για το νέο Δήμο Ζαγορίου ...

Σήμερα το http://pagourasnews.blogspot.com/ θα σας ενημερώσει για τις υποψηφιότητες στο νέο Δήμο Ζαγορίου.

Νέος Δήμος Ζαγορίου  (Γαβρήλης, Σούκο ή τελικά Λεωνίδας ?)

Ποιός ο ρόλος των κ.κ. Σωτ. Σπυριδάκη, Στέφ. Βασιώτη,  Ι. Θεόπιστου, Ν. Λογοθέτη, Ι. Ρούσκα, Δ. Βαγγελή, Α. Τσουμάνη, Κ. Δαλαγγέλη κλπ ? 

Όπως αποκλειστικά πρώτο σας πληροφόρησε το http://pagourasnews.blogspot.com/ ο Δήμος Ζαγορίου θα προέλθει από τους πρώην δήμους και κοινότητες ...
 : ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ΑΝΑΤ. ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ΤΥΜΦΗΣ, ΠΑΠΙΓΚΟΥ και ΒΩΒΟΥΣΑΣ

Υπάρχουν 8.836 εγγεγραμένοι και πληθυσμός 6.032 κάτοικοι. Έδρα θα είναι οι Ασπράγγελοι.

    Από τους σημερινούς Δημάρχους κ.κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, Βασίλη Σπύρου, Γιώργο Σουκουβέλο και τους Προέδρους κ.κ. Στέφανο Βασιώτη και Λεωνίδα Τσουμάνη, ενδιαφέρον να ασχοληθούν δείχνουν μόνο 2 ή 3.
     Ο νέος Δήμος Ζαγορίου είναι ο ένας από τους τρείς νέους Δήμους που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτ. 2009 η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 43,6 % έναντι 40,3 %. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους πανελλαδικά δήμους που η ΝΔ έχει 10 % πάνω από το πανελλήνιο ποσοστό της. Είναι επίσης δήμος που οι σαρακατσάνοι είναι πάνω από 35 %.

Ο κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου
    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου εκλέγεται μόνιμα 3 φορές Δήμαρχος και άλλες 4 προηγουμένως Πρόεδρος της κοινότητάς του. Ξέρει να κάνει εκλογές... Έχει κάνει σημαντικότατο έργο και η συμβολή του στην ανάδειξη των Ζαγοροχωρίων θεωρείται τεράστια. Είναι ευρύτερης αποδοχής, θα είναι υποψήφιος και μάλλον θα φθάσει 1ος στον Β΄ γύρο (άν υπάρξει). Φαίνεται ότι έχει και την στήριξη του τέως Δημάρχου Ανατ. Ζαγορίου κ. Σπυριδάκη καθώς και σημαντικής μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βασ. Σπύρου
   Ο Δήμαρχος Ανατ. Ζαγορίου κ. Β. Σπύρου, είναι προσωπικά αντίθετος σε ενιαίο Δήμο Ζαγορίου και φαίνεται, ότι, η στάση του αυτή αποδίδεται σε ανασφάλεια για την θέση του στον ενιαίο Δήμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οργανωμένα, οι τωρινοί του συνδημότες, τάσσονται υπέρ του ενιαίου Δήμου Ζαγορίου, μη υπολογίζοντας τον Δήμαρχό τους.... Μάλλον, σαν στενός κομματικός αλλά και τοπικής εμβέλειας, δεν θα εξασφαλίσει στήριξη, αλλά και είναι αμφίβολο αν μπορέσει να κάνει συνδυασμό εφόσον επιδιώξει το αντάρτικο.

Ο κ. Γιώργος Σουκουβέλος
   Ο Δήμαρχος Τύμφης κ. Γιώργος Σουκουβέλος (τραπεζικός υπάλληλος) αν και δεν είναι σαρακατσάνος, εκλέχθηκε 2 φορές δήμαρχος, ενώ άλλη μία απέτυχε. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέτυχε όταν είχε αντίπαλο σαρακατσάνο χωρίς κόντρες ... Είναι οργανωμένος δεξιός, με τον κ. Σαμαρά από την ΠΟΛΑ και χαρακτηρίζεται για την ... μαλαγανιά του. Μέλος στο ΔΣ του ΠΑΣ Γιάννινα. Πάλαιψε για τον Δήμο του, αλλά είχε σημαντική βοήθεια από τους κ.κ. Πανοζάχο και Καχριμάνη. Όταν είναι μόνος του τα πράγματα δυσκολεύουν. Είχε αρκετές εσωτερικές κόντρες που οδήγησαν σε ανεξαρτητοποιήσεις 3 συμβούλων του. Θα είναι μάλλον σίγουρα υποψήφιος (όμως σε μικρούς Δήμους η Ν.Δ. χρίσμα δεν δίνει), με ελπίδες εκλογής (λιγότερες όμως από τον κ. Παπαναστασίου), αρκεί να καταφέρει να πείσει τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μικρού Παπίγκου κ. Λεωνίδα Τσουμάνη (αρχιτέκτονα) να μην κατέβει.

Ο κ. Λεωνίδας Τσουμάνης
  Ο σαρακατσάνος, επί αρκετές τετραετίες Πρόεδρος της Κοινότητας Μικρού Παπίγκου κ. Λεωνίδας Τσουμάνης είναι το κλειδί του νέου Δήμου Ζαγορίου. Είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «... των Ελλήνων οι Κοινότητες ...» στον οποίο συμμετέχουν οι  διατηρητέες πόλεις, Αμπελάκια Θεσσαλίας, Μακρινίτσα Πηλίου, Νυμφαίον Φλωρίνης, Οία Σαντορίνης, Πάνορμος Τήνου και Πάπιγκο Ζαγορίου είναι ο βασικός υπεύθυνος για την καλή κατάσταση του Μικρού και Μεγάλου Πάπιγκου αλλά και όλου του Ζαγοριού κατ' επέκταση.
Οι σαρακατσάνοι τον παροτρύνουν να είναι υποψήφιος, ενώ συζητείται ότι έχει την υποστήριξη του Προέδρου της Βωβούσας κ. Στέφ. Βασιώτη και  των κ. Ι. Θεόπιστου, Ν. Λογοθέτη, Ι. Ρούσκα, Δ. Βαγγελή, Α. Τσουμάνη, Κ. Δαλαγγέλη κ.α. Θα τον στηρίξει μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ και κυρίως οι σαρακατσάνοι.
  Ο κ. Λ. Τσουμάνης, φέρεται να μην απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον νέο Δήμο, κατά την συνεδρίαση του Κοιν. Συμβουλίου Παπίγκου, όταν πάρθηκε η απόφαση για συνένωση στον νέο Δήμο Ζαγορίου. Εφ΄ όσον τελικά βάλει υποψηφιότητα, φαίνεται ότι πολύ δύσκολα ο κ. Σουκουβέλος θα καταφέρει να κάνει συνδυασμό (ή να ρισκάρει να πάρει μικρό ποσοστό) και μάλλον θα στηρίξει και αυτός τον κ. Τσουμάνη.
   Ο κ. Τσουμάνης, αν είναι υποψήφιος, εύκολα ή δύσκολα φαίνεται πως θα πάρει τον Δήμο με αουτσάιντερ τον κ. Παπαναστασίου.