Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Οι ...Περάτες «αδειάζουν» το δήμαρχο Κασσή και προτιμούν Γιάννενα...

    Να συνενωθεί με τα Γιάννενα ο δήμος Περάματος προτείνουν στο σύνολό τους οι φορείς του γειτονικού χωριού, σημειώνοντας μάλιστα πως ήδη αποτελούν γειτονιά της πόλης.
    Η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει υποστηρίξει ο δήμαρχος του Περάματος Μιχάλης Κασσής.

Επαγγελματίες, δημοτικοί σύμβουλοι που κατάγονται από την έδρα του δήμου, σύλλογοι αθλητικοί, εκκλησιαστικές επιτροπές, αλλά και η δημοτική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ...
ότι η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί ευκαιρία να συνενωθεί ο δήμος τους με τα Γιάννενα. Με την απόφασή τους αυτή οι φορείς διαφοροποιούνται πλήρως από τη θέση του δημάρχου, Μιχάλη Κασσή, ο οποίος πρόσφατα σε κομματική σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει να ενωθεί ο δήμος Περάματος με το δήμο Πασσαρώνος.
  Όμως, οι φορείς του δήμου του έχουν ξεκάθαρη θέση και αυτή μάλιστα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή της δημοτικής αρχής.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να διαφοροποιηθούν αν ο δήμαρχος έφερε το θέμα και τη σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο. Για το λόγο αυτό ο Μιχ. Κασσής απέφυγε να συγκρουστεί με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του.
  Ωστόσο, εφτά φορείς του χωριού (ένωση τουριστικών και εμπορικών επιχειρήσεων, δημοτική οργάνωση ΠΑΣΟΚ, οργανισμός σπηλαίου, δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτιστικός σύλλογος, αθλητικός όμιλος και εκκλησιαστική επιτροπή) παίρνουν σαφή θέση υπέρ της συνένωσης με τα Γιάννενα, εν όψει μάλιστα και της ανακοίνωσης του χωροταξικού σχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών.
Άρρηκτο δέσιμο
    Η εξέλιξη αυτή φέρει στο προσκήνιο τους φορείς και κατοίκους, εν όψει του «Καλλικράτη», με τη δημοτική αρχή να τηρεί στάση αναμονής.
  Μάλιστα, ως ένα βαθμό, αποτελεί πρωτοφανές «άδειασμα» του δημάρχου Περάματος, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει ή να πάρει θέση επί της κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν φορείς, επαγγελματίες και σύλλογοι.
  Η απόφαση αυτή ήταν γνωστή στη δημοτική αρχή από τις αρχές Μαρτίου.
    Οι φορείς, με κοινή ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για «άρρηκτο δέσιμο» του Περάματος με τα Γιάννενα, παραπέμποντας στα κοινά σημεία και χαρακτηριστικά (αεροδρόμιο, βιολογικός καθαρισμός, πηγές ύδρευσης της πόλης και του λεκανοπεδίου, πηγές εμπλουτισμού της λίμνης και κεντρική τάφρος απορροής) των δύο τόπων. «Το Πέραμα λόγω της λίμνης που βρέχει το μεγαλύτερο τμήμα του, του Σπηλαίου και της μικρής απόστασης από την πόλη αναδείχθηκε ως ο σημαντικότερος πόλος έλξης τουρισμού στα Γιάννινα και την Ήπειρο, με αποτέλεσμα να δέχεται κατ’ έτος πολλές χιλιάδες επισκεπτών τουριστών», αναφέρουν.
   Στα κοινά στοιχεία περιλαμβάνουν τις διαδικασίες ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής, μετά την οριοθέτηση της λίμνης, και την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, υπενθυμίζοντας ότι βασικές υποδομές της πόλης διέρχονται ή εδρεύουν στο Πέραμα, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στην Κρύα.
Είναι Γιαννιώτες
   Επιπροσθέτως, σημειώνουν ότι οι κάτοικοι «νοιώθουν και είναι γέννημα και θρέμμα Γιαννιώτες» και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που ενσωματώνει το δήμο τους στα Γιάννενα. Μάλιστα, υπενθυμίζουν πως η περιοχή της Νέας Ζωής ήδη βρίσκετε ήδη στην πόλη ως γειτονιά της, με την εφαρμογή του «Καποδίστρια», και δηλώνουν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη συνένωση με τους δήμους Πασσαρώνος, Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας και Μολοσσών.
    «Το Πέραμα ανήκει στα Γιάννενα», τονίζουν οι φορείς και θεωρούν πως με τη συνένωση των δύο δήμων θα δοθούν λύσεις «στα κοινά και χρονίζοντα μεγάλα προβλήματα της περιοχής», κάνοντας ειδική αναφορά στη συγκοινωνίες, την ύδρευση, την οριοθέτηση της Παμβώτιδας, τις συνδέσεις της περιοχής με την Εγνατία και την Ιόνια.
Η πρόταση θα σταλεί σε Ραγκούση
    Οι φορείς έχουν αποστείλει τη σχετική πρόταση στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, ενώ η τοπική ηγεσία απέφυγε να τοποθετηθεί για το γεγονός ότι δημοτική ομάδα ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Περαματος, που είχε λάβει το χρίσμα στις προηγούμενες εκλογές, κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
   Πάντως, κύκλοι της Ν.Ε. θεωρούν «αυτονόητο να συνενωθεί το Πέρασμα με τα Γιάννενα», θέση η οποία δεν αποκλείεται να λάβει και επίσημο χαρακτήρα όταν το θέμα του «Καλλικράτη» έρθει προς συζήτηση.
  Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση που αποτελεί θέση του συνόλου των τοπικών φορέων του Περάματος θα αποσταλεί στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει και την ευθύνη συγκρότησης του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας.

απο "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ"