Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται αυτό το διάστημα η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, από τις πηγές Αμαράντου Κόνιτσας, μια μελέτη ...
που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως για την αναγκαιότητα ή μη να μεταφερθεί νερό και όχι για την πηγή υδροληψίας.
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αναλαμβάνοντας το 2005 από την Περιφέρεια που μέχρι τότε είχε την ευθύνη, να προχωρήσει τη μελέτη, συγκρότησε επιτροπή η οποία κατέληξε στη λύση Αμαράντου για μεταφορά νερού μόνο για ύδρευση. Ακολουθήθηκε στη συνέχεια τη διαδικασία μέχρι τον διαγωνισμό, αλλά οι αντιδράσεις δεν έλλειψαν.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2009 από την ΜΟΠΑΔΙΣ (αρμόδια υπηρεσία) και στις 6 Μαΐου δόθηκε η προέγκριση δημοπράτησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Π.Ε.Π. Ηπείρου.
Επτά συμμετοχές, αλλά υπήρξε προσφυγή
Η δημοπράτηση για τη μελέτη έγινε στο τέλος του 2009 και ο διαγωνισμός στον οποίο μετέχουν επτά μελετητικά γραφεία δεν κατέληξε σε ανάδοχο, αφού ένας εκ των συμμετεχόντων προσέφυγε στο ΣτΕ και αναμένεται να κριθεί η αίτηση του.
Πρόκειται για την τέταρτη τεχνική προσφορά κατά την κατάταξη που έγινε και, όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι Γιώργος Βελογιάννης, μετά την ένσταση του που απορρίφθηκε από την επιτροπή, προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι η βαθμολογία που έλαβε τον αδικεί.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα δοθεί απάντηση από το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ και ανάλογα να εξελιχθεί ο διαγωνισμός με το άνοιγμα και των οικονομικών προσφορών. Πάντως από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον όμως το ζητούμενο δεν είναι αυτό.
Η μελέτη που προβλέπει μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης θα εφαρμοστεί ή θα μείνει σε κάποιο συρτάρι, όπως συνέβη με πολλές άλλες;
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να υλοποιηθεί η όχι ένα τέτοιο έργο και ως προς το κόστος και φυσικά για την σκοπιμότητα του.
Αναγκαίο το έργο υποστηρίζει η νομαρχιακή αρχή
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ή καλύτερα η νομαρχιακή αρχή στην κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο και όχι μόνο, επικαλέστηκε την επιτροπή που έκρινε ως αναγκαία τη μεταφορά νερού, ενώ ο νομάρχης έχει χαρακτηρίσει και ως περιβαλλοντικό το έργο.
Θυμίζουμε ότι η Επιστημονική Επιτροπή που είχε συστήσει με απόφασή του ο νομάρχης και μετείχαν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου (τμ. Ηπείρου), του ΙΓΜΕ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Υδραυλικών Έργων της Ν.Α.Ι.,
αφού εξέτασε όλες τις προτάσεις που υπήρχαν κατέληξε στην πρόταση για τον Αμάραντο.
Υπήρχε φυσικά και η σύνθετη πρόταση του πρώην βουλευτή Ελευθέριου Καλογιάννη (και για άρδευση, εμπλουτισμό της λίμνης και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με νερό από τον Αώο και γενικότερα την Πίνδο), αλλά και άλλες, όμως η επιλογή αφορά νερό για να καλυφθεί το λεκανοπέδιο, με το αιτιολογικό ότι οι πηγές Κρύας και Τούμπας και οι πολλές γεωτρήσεις που συνιστούν υπεράντληση και κόστος, κάποια στιγμή δεν θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατανάλωσης.
Σύμφωνη γνώμη έχει το Ινστιτούτο Γεωλογικών αι Μεταλλευτικών Ερευνών, όπως καταγράφηκε και σε σχετικό ρεπορτάζ των «Ν.Α».
Επιπλέον ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης επικαλείται και την μελέτη του υπουργείου Ανάπτυξης για το υδάτινο δυναμικό της Ηπείρου η οποία έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια, ότι προβλέπει μεταφορά νερού.
Αυτή η μελέτη ποτέ δεν παρουσιάστηκε στους φορείς, αφού ο πρώην ΓΓΠΗ παρέπεμπε στα συναρμόδια υπουργεία να το κάνουν...
Διάσταση απόψεων έχει καταγραφεί μεταξύ νομαρχίας δήμου Ιωαννιτών και ΔΕΥΑΙ και δήμου Ανατολής και ΣΥΔΚΛΙ με τους Νίκο Γκόντα και Γιάννη Εμμανουηλίδη να έχουν ταχθεί εμμέσως υπέρ της πρότασης Καλογιάννη, αλλά ως εκεί...
Προηγείται η μελέτη και για το έργο...βλέπουμε
Εφόσον ο διαγωνισμός καταλήξει σε ανάδοχο, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εκπονηθεί η μελέτη και να φτάσει σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης το έργο και φυσικά να αναζητηθεί η πηγή χρηματοδότησης.
Η πρόβλεψη είναι να μεταφερθεί με φυσική ροή, με κλειστό αγωγό το νερό και στη διαδρομή να υδροδοτηθούν τόσο η Κόνιτσα, όσο και άλλες περιοχές μέχρι να φτάσει στο λεκανοπέδιο. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί του σημαντικού αυτού θέματος. Σίγουρα όταν επιτρέπεται η συνέχιση του διαγωνισμού εκλαμβάνεται ως θετική η στάση, διαφορετικά θα σημάνει ότι θα σπαταληθούν πόροι για μια μελέτη που δεν θα εφαρμοστεί.
Θα είχε ενδιαφέρον μια ξεκάθαρη τοποθέτηση της Περιφέρειας έστω, τώρα που είναι νωρίς...
Πάντως η λειψυδρία το καλοκαίρι στο λεκανοπέδιο οφείλεται και στο κακό δίκτυο με πολλές διαρροές και στη χρήση του νερού για πότισμα και δεν είναι τόσο απλή η απόφαση μεταφοράς νερού.
Υπάρχει παρελθόν...
Θυμίζουμε ότι υπήρχε πρόβλεψη στην Περιφέρεια και στο ΠΕΠ για τη μελέτη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για χρόνια η Περιφέρεια δεν προωθούσε την εκπόνηση της, μέχρι που στο τέλος του 2003 ή αρχές του 2004 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την συγκριτική μελέτη που αφορούσε τη μεταφορά νερού για ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό της λίμνης.
Υπήρχε η πρόταση (μελέτη στην ουσία) της ΔΕΗ αλλά και αυτή του πρώην βουλευτή Ελευθερίου Καλογιάννη που ...συγκρούονταν. Η Ν.Δ που ανέλαβε τον Μάρτη του 2004 και ο ΓΓΠΗ Δ. Πανοζάχος βρήκαν σε εξέλιξη τη διαδικασία της δημοπράτησης. Ενώ ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ζητούσε από τον ΓΓΠΗ να προχωρήσει τον διαγωνισμό παρενέβη ο Ελευθέριος Καλογιάννης και κατήγγειλε ως ..φωτογραφική την διακήρυξη, δηλαδή οδηγούσε, όπως υποστήριζε, στην επιλογή της παλιάς μελέτης της ΔΕΗ και έτσι η συγκριτική μελέτη ποτέ δεν ανατέθηκε, αφού ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.
Βέβαια ήταν διαφορετική από την σημερινή που έφθασε στο διαγωνισμό, αφού ο στόχος είναι μόνο νερό για ύδρευση, αλλά αξίζει να θυμηθεί κανείς το παρελθόν.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Το 2005 η Περιφέρεια για να ...ξεμπλέξει από την υπόθεση αυτή, μεταβίβασε την ευθύνη στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μαζί με το κονδύλι που προβλέπονταν και επιλέχθηκε ο Αμάραντος. (από εφημ. Νέοι Αγώνες)