Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Εργολάβοι και Γ.Γ.Π.Η. υπέρ Καχριμάνη ...

Την υπόσχεση της Γ.Γ.Π.Η. για θετική εισήγησης της σχετικά με τη σύναψή δανείου από τη Ν.Α.Ι. υποστηρίζει πως έλαβε το Τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

    Την υπόσχεση της Γενικού Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου ότι θα εισηγηθεί θετικά σε ότι αφορά τη λήψη του δανείου από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων...
 εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, υποστηρίζει ότι έλαβε το τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφτηκε την κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα την προηγούμενη Παρασκευή με σκοπό να τις εκθέσουν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους.
Ναι μεν αλλά για το δάνειο
    Σύμφωνα λοιπόν με το Τμήμα Ηπείρου της Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε. κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με την Γενική Γραμματέα, η κ. Γεωργακοπούλου εμφανίστηκε θετική στο να συναινέσει για τη σύναψη του δανείου της Ν.Α.Ι., ύψους 7 εκ. ευρώ, το οποίο η Νομαρχία ψήφισε προ δύο μηνών προκειμένου να καλύψει μέρος των οφειλών της, με την προϋπόθεση να είναι αυτή νόμιμη. Αυτό που ζήτησε η αντιπροσωπεία είναι να βρεθεί γρήγορα μια λύση σχετικά με την υπέρμετρη καθυστέρηση εξόφλησης λογαριασμών εκτελεσμένων έργων από τη Ν.Α.Ι. «Απαιτούμε την ταχεία εξεύρεση λύσης είτε με τη μορφή δανείου από τη Ν.Α.Ι., είτε με την άμεση αποστολή των οφειλόμενων χρηματοδοτήσεων από το ελληνικό δημόσιο», είπαν στη Γενική Γραμματέα.
    Το ζήτημα της νομιμότητας όμως της σύναψης του δανείου είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Συμφωνά με τη Ν.Α.Ι. όλες οι διαδικασίες είναι νόμιμες και άρα η έγκριση της απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου από πλευράς Περιφέρειας θα ανοίξει το δρόμο για τον δανεισμό. Από την άλλη όμως η αντιπολίτευση τόνισε πως η ΕΝΑΕ έχει στείλει έγγραφο στο οποίο ξεκαθαρίζει πως η σύναψη δανείου από μια Νομαρχία γίνεται μόνο για μελλοντικά έργα και όχι για όσα έχουν ήδη εκτελεστεί. Η λεπτομέρεια αυτή είναι το ζουμί όλης της υπόθεσης αφού η κ. Γεωργακοπούλου αυτή ακριβώς τη λεπτομέρεια εννόησε όταν είπε στην Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε. ότι θα εισηγηθεί θετικά, μόνο αν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Άλλα θέματα
    Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά στα ακόλουθα θέματα:
1. Καθυστέρηση εξόφλησης λογαριασμών εκτελεσμένων έργων - έγκριση δανείου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων..
2. Ανάθεση ειδικών έργων (παραδοσιακών οικισμών) από Δήμους και Κοινότητες.
3. Διαφάνεια δημόσιων έργων -δημοσίευση στο διαδίκτυο.
4. Πρόοδος προγράμματος ΘΗΣΕΑ- εγκρίσεις δημοπράτησης νέων έργων
5. Πρόοδος προγράμματος ΕΣΠΑ - Ένταξη έργων με μικρότερο προϋπολογισμό.
    Η Γενική Γραμματέας υποσχέθηκε την παρέμβαση της στο θέμα της ανάθεσης των ειδικών έργων από Δήμους και κοινότητες ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, τη συστράτευση της στο θέμα της διαφάνειας των δημόσιων έργων και την ανάρτηση των στοιχείων τους στο διαδίκτυο, τη σύγκληση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος επιτροπής ΘΗΣΕΑ, και τέλος την εξέταση του θέματος της διασποράς των έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ όσον αφορά τον προϋπολογισμό τους.


από "Νέοι Αγώνες"