Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Με ευχολόγια της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ δεν λύνεται το πρόβλημα της ΣΒΕΚΗ

Απαιτούνται πιέσεις προς την κεντρική εξουσία

• Αντί η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ να πιέσει σε κεντρικό επίπεδο τους αρμόδιους, ώστε να εξευρεθεί άμεση και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ΣΒΕΚΗ, εκδίδει δελτία τύπου με ευχολόγια.
«Συμμερίζεται», λέει, την αγωνία των μετόχων, ωστόσο δεν καταθέτει καμία συγκεκριμένη πρόταση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου...

  Οι γενικόλογες θεωρίες, της μορφής ότι «το κλείσιμο της συνεταιριστικής βιομηχανίας, αν συμβεί, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για την Ήπειρο», δεν φέρνουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Εξάλλου χθες αναβλήθηκε η συνάντηση μετόχων και εργαζομένων, με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Κρίθηκε ως αναγκαία η αναβολή, προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα της Αγροτικής Τράπεζας.
Αποφάσισαν λοιπόν οι μέτοχοι της ΣΒΕΚΗ να στείλουν σήμερα κοινό ψήφισμα προς τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και τον διοικητή της Αγροτικής, με το οποίο θα ζητείται η χορήγηση από την ATE δάνειο, ύψους 3 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα επιδιώξουν συναντήσεις στην Αθήνα ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Το ψήφισμα έγινε αποδεκτό απʼ όλους και τώρα πλέον μέτοχοι και εργαζόμενοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Πολιτεία.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Στο μεταξύ προχθές, Κυριακή, απογοητευμένοι δήλωσαν οι εργαζόμενοι στη ΣΒΕΚΗ, κατά την συγκέντρωσή τους στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Τόσο από το γεγονός ότι η περιουσία του Συνεταιρισμού βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 28 Απριλίου αντί «πινακίου φακής», όσο και από την απουσία των τοπικών πολιτικών παραγόντων στον αγώνα τους.
Η περιουσία της ΣΒΕΚΗ κηρύχθηκε σε πλειστηριασμό από την Αγροτική Τράπεζα, με τιμή εκκίνησης τα 700 χιλ. ευρώ!
Ο ΜΙΧ. ΚΑΣΣΗΣ
• Ο Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Η ΠΙΝΔΟΣ» (ένας εκ των μετόχων) και Δήμαρχος Περάματος Μιχάλης Κασσής, παρατήρησε ότι «ο πλειστηριασμός κρέμεται πάνω από το κεφάλι της ΣΒΕΚΗ. Εμείς δεν θα αφήσουμε να ξεπουληθεί με ελάχιστα χρήματα η ΣΒΕΚΗ και θα συμμετάσχουμε στον πλειστηριασμό, για να αυξήσουμε το ποσό πώλησης».
Ο κ. Κασσής ισχυρίστηκε ότι η «ΣΒΕΚΗ θα έκλεινε από το 2006, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά παρενέβη οικονομικά «Η ΠΙΝΔΟΣ» και διασώθηκε». Όπως είπε η «Πίνδος» μέχρι σήμερα χρηματοδότησε τη ΣΒΕΚΗ με 1.200.000 ευρώ.
Ο ΜΙΧ. ΤΖΙΜΑΣ
• Για να αποτραπεί αυτή η θλιβερή κατάσταση ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλης Τζίμας, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, την οποία χαρακτήρισε ως «μόνη λύση».
Να αναλάβουν οι Μέτοχοι (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Η ΠΙΝΔΟΣ» και Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας) την πληρωμή του 50% των χρεών στους παραγωγούς. Οι χοιροτρόφοι δέχθηκαν το 50% και το άλλο 50% να επενδυθεί στο Συνεταιρισμό.
Επιπλέον να δεσμευτεί η Αγροτική Τράπεζα για την αγορά του πακέτου μετοχών της ΣΒΕΚΗ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Η διοίκηση να ασκείται από τους κτηνοτρόφους και τους χοιροτρόφους, ενώ η Τράπεζα να έχει το μάνατζμεντ.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε μια καθαρά κτηνοτροφική περιοχή και η ΣΒΕΚΗ είναι απαραίτητη. Το πρόβλημα δε σταματά μόνο στο γεγονός ότι ο Συνεταιρισμός χρωστά χρήματα στους εργαζόμενους και στους παραγωγούς. Εκτός από αυτό, θα «αλωνίζουν» ελάχιστοι έμποροι και, κυρίως, θα επιβαρυνθεί η δημόσια υγεία».
ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ
• Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στη ΣΒΕΚΗ Θ. Γεωργακόπουλος, αλλά και ο Πρόεδρος των Χοιροτρόφων Ηπείρου Βησσαρίων Ρέντζος, κατήγγειλαν την αδιαφορία των πολιτικών για το μέλλον της ΣΒΕΚΗ.
Μάλιστα ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι «από τους πολιτικούς δεν πρόκειται να περιμένουμε σχεδόν τίποτε»!

από "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ"