Την ανακοίνωση του σχεδίου «Καλλικράτης» επισπεύδει η κυβέρνηση και τη Δευτέρα –αντί για την Τρίτη- αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στη νέα απόφαση κατέληξε η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου προχθές βράδυ.
Την ίδια ώρα, κινητικότητα παρατηρείται και σε τοπικό επίπεδο, με τη διοίκηση της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ιωαννίνων να προετοιμάζεται για να ...
καταθέσει τις προτάσεις της επί του σχεδίου.
Το θέμα του «Καλλικράτη», και ιδιαίτερα το χωροταξικό, απασχολεί εδώ και καιρό τις δημοτικές αρχές του νομού Ιωαννίνων, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, σχετικά με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης, φέρνει νωρίτερα στο προσκήνιο τις όποιες εκκρεμότητες οι παραλείψεις και ενεργοποιεί τους δημάρχους. Από τη Δευτέρα οι αιρετοί του νομού και όλης της Ηπείρου θα ξεκινήσουν και επίσημα τη συζήτηση για τα μείζονες παραμέτρους του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το οικονομικό και η αύξηση της χρηματοδότησης των νέων δήμων, η αύξηση των αρμοδιοτήτων και οι συνενώσεις θα τεθούν και επίσημα στο τραπέζι του διαλόγου.
Συνεδρίαση ΤΕΔΚ
Επί τάπητος θα τεθούν τη Δευτέρα στην ΤΕΔΚ Ιωαννίνων όλα τα ζητήματα του «Καλλικράτη».
Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη, αλλά εκείνο που θα κυριαρχήσει είναι η διοικητική μεταρρύθμιση.
Μάλιστα, το πρώτο θέμα αφορά στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), το οποίο έχει προσδιοριστεί για τις 3 Μαΐου στην Αθήνα. Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση για τα αμιγώς τοπικά ζητήματα σε σχέση με τον «Καλλικράτη» και αναμένεται η λήψη απόφασης για την πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης των δημάρχων και των προέδρων των κοινοτήτων του νομού.
Την αναγκαιότητα σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου επισήμανε χθες ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Νίκος Γκόντας, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το θέμα του «Καλλικράτη». «Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να συγκαλέσουμε γενική συνέλευση ώστε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ να μεταφέρουμε τις θέσεις μας», τόνισε.
Υπέρ του σχεδίου
Μέχρι τώρα, η ΤΕΔΚ Ιωαννίνων τάσσεται υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις την επαρκή χρηματοδότηση των νέων οργανισμών και ταυτόχρονα να συνοδεύονται από τις αναγκαίες πιστώσεις οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν στους δήμους. Ωστόσο, η Ένωση έχει διαφοροποιηθεί από το σκέλος του «Καλλικράτη» που αφορά στην κατάργηση των υφιστάμενων κοινοτήτων και τη συνένωσή τους με τους πλησιέστερους δήμους. Σχετική απόφαση ελήφθη μάλιστα στη συνέλευση των αιρετών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στα Γιάννενα, καλώντας την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο σχέδιο το στοιχείο της «ορεινότητας» και να μην καταργήσει τις κοινότητες. Να σημειωθεί ότι στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 13 κοινότητες, μετά την εφαρμογή του «Καποδίστρια», και εκτιμάται στο σύνολό τους θα καταργηθούν και θα συνενωθούν με τους όμορους δήμους.
Τελική απόφαση
Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, οι αιρετοί το συνδέουν με τον ορισμό των εδρών για κάθε νέο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Βάσει του προσχεδίου του «Καλλικράτη», που ήδη έχουν στα χέρια τους όλοι οι αιρετοί, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Ωστόσο, λόγο για τις έδρες θα έχουν και οι κατά τόπους ΤΕΔΚ, οι οποίες θα τοποθετηθούν αμέσως μετά την ανακοίνωση. Στους περισσότερους δήμους –που θα προκύψουν από τις συνενώσεις- ο ορισμός της έδρας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα και εκτιμάται πως είναι η μόνη παράμετρος που μπορεί να προκαλέσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Μέχρι τώρα, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ως προς τη χωροταξική κατανομή οι δήμαρχοι Περάματος, Μπιζανίου και Αγίου Δημητρίου. Οι δύο πρώτοι προβλέπεται να συνενωθούν με το δήμο Ιωαννιτών και ο τρίτος με τον δήμο Παμβώτιδας.
Ενστάσεις διατυπώνονται από αιρετούς και για τις έδρες –αν και τίποτε δεν είναι ακόμη σίγουρο-, θεωρώντας ότι πέραν των πληθυσμιακών κριτηρίων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως τα πολιτιστικά και ιστορικά των οικισμών που μπορούν να επιλεγούν ως έδρες των νέων μεγάλων δήμων.
Περιμένουν και εκπλήξεις στο χωροταξικό σχεδιασμό
Το βασικό ερώτημα για τους αιρετούς του νομού είναι «ποιος τελικά θα είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός». Αυτό, πάντως, θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη φιλοσοφία του «Καλλικράτη» και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι όντως πεπεισμένη και αποφασισμένη να επιλέξει την αρχή των «δήμων μαμούθ». Ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για καμιά περιοχή και το ενδιαφέρον στο νομό Ιωαννίνων επικεντρώνεται στο Λεκανοπέδιο. Η εξαίρεση του δήμου Παμβώτιδας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκαλεί εντύπωση στους πολίτες, καθώς διαπιστώνουν ότι το λεκανοπέδιο θα ‘διαμελιστεί» σ’ αυτή την περίπτωση. Πάντως, ορισμένοι αιρετοί επιμένουν ότι στο τελικό σχέδιο του χωροταξικού «ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις», εκφράζοντας έτσι εμμέσως την πρότασή τους για να συνενωθεί με το δήμο Ιωαννιτών η Παμβώτιδα. Επίσης, θεωρούν πως ανάγκη τον περιορισμό του αριθμού των δήμων σε λιγότερους από 9 που προβλέπονται.
απο Η.Α.