Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Καχριμάνης : Χάνει το… σωσίβιο του δανείου...

Πλήρης στασιμότητα παρατηρείται σχετικά με την πρωτοβουλία της νομαρχιακής αρχής Ιωαννίνων να προχωρήσει στη σύναψη δανείου προκειμένου να πληρώσει εργολάβους και εταιρίες για έργα που υλοποιούν στο νομό. Το θέμα είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και λίγες μέρες πριν το θέμα συζητηθεί στο νομαρχιακό συμβούλιο.
     Σήμερα, ενάμισι και πλέον μήνα μετά την έγκριση της απόφασης από το νομαρχιακό συμβούλιο, φαίνεται πως το θέμα του δανείου θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες (αφού η Γ. Γραμματέας κ. Γεωργακοπούλου το έστειλε στην επιτροπή του άρθρου 18).
    Μάλιστα, παρά τη δήλωση του Νομάρχη ότι ...
θα γίνει δημόσια πρόσκληση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, μέχρι σήμερα δεν έχει εκφραστεί δημόσια η βούληση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση του δανείου βαίνει προς… ναυάγιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό και κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο για την περιοχή.  
     Από τη μια ο Αλέκος Καχριμάνης θα επωμιστεί το πολιτικό κόστος του αδιεξόδου που ο ίδιος δημιούργησε, με αποτέλεσμα η οιαδήποτε πρόθεσή του να διεκδικήσει μια «μεγάλη» υποψηφιότητα, όπως αυτή του περιφερειάρχη Ηπείρου ή του δημάρχου Ιωαννίνων, να αποδυναμώνεται.
    Και από την άλλη, δεκάδες εταιρίες και εκατοντάδες εργαζόμενοι σ’ αυτές θα πιέζουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, προκειμένου να αποπληρωθούν τα έργα που σχεδίασε, δημοπράτησε και κατασκεύασε ή βρίσκονται σε εξέλιξη η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Σε δυσχερή θέση
      Από την πρώτη στιγμή αναφερθήκαμακε στις βολιδοσκοπήσεις που η νομαρχιακή αρχή είχε κάνει προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προκειμένου να προχωρήσει η σύναψη του δανείου. Όμως, όπως όλα δείχνουν, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και η ανταπόκριση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δεν ήταν η προσδοκώμενη για τη νομαρχιακή αρχή. Έτσι, τίθεται σε πλήρη αμφισβήτηση το αποτέλεσμα της σχετικής πρωτοβουλίας -σχετικά με τη σύναψη δανείου- και το χειρότερο είναι η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρίες της περιοχής που περιμένουν να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλει ο φορέας υλοποίησης των έργων, η νομαρχία Ιωαννίνων.Στην εισήγησή του στο νομαρχιακό συμβούλιο, ο νομάρχης χαρακτήρισε «μοναδική διέξοδο» τη σύναψη του δανείου προκειμένου να πληρωθούν οι κατασκευαστές των έργων. Το ύψος του δανείου που πρότεινε και στη συνέχεια ενέκρινε για να συνάψει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά η νομαρχιακή αρχή δήλωσε ότι στοχεύει στην αποπληρωμή 47 έργων που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται στο νομό Ιωαννίνων, αλλά τα επιχειρήματά της δεν έπεισαν καμιά από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την πρόταση.
Δύο προβλήματα
      Η σύναψη του δανείου παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα, αφήνοντας το νομάρχη και τους συνεργάτες του στο αδιέξοδο που δημιούργησαν με την πολιτική «κάνουμε έργα, χωρίς να έχουμε χρήματα». Η όλη διαδικασία «σκοντάφτει» σε δύο εμπόδια – προβλήματα:
    Το πρώτο αφορά στις εγγυήσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, καθώς ο θεσμός καταργείται με την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Οι ευθύνες αποπληρωμής του δανείου θα μεταφερθούν στη νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση και κάτι τέτοιο κάνει τους ιθύνοντες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να εγείρουν ενστάσεις και ερωτηματικά.
    Το δεύτερο «αγκάθι» αφορά στις αντιδράσεις των υπόλοιπων νομαρχών της Ηπείρου, οι οποίοι είτε δημόσια είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δείχνουν να μην ενστερνίζονται την πολιτική του δανεισμού.Μάλιστα, ο Βασίλης Ιωάννου, νομάρχης Πρέβεζας, εξέφρασε ήδη τη διαφωνία του, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία του συναδέλφου του. Η κριτική που ασκεί στο νομάρχη Ιωαννίνων σχετίζεται και με την τακτική πους ως τώρα ο κ. Καχριμάνης ακολούθησε, επιχειρώντας, όπως σημειώνει, να στηρίξει την όποια κυβερνητική ολιγωρία ή ανακολουθία της Νέας Δημοκρατίας. Με δήλωσή του, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη και τη σχετική απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Ιωαννίνων, ανέφερε πως «η αθέτηση των υποσχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης προς την αυτοδιοίκηση και η μη απόδοση των οφειλόμενων ποσών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κάποιους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν καταχρεώσει τις νομαρχίες τους».
Η εξόφληση θα γίνει σε 15 χρόνια
    Το ποσό των 500.000 ευρώ περίπου θα πληρώνει ετησίως για την εξόφληση του δανείου η νέα περιφερειακή αρχή Ηπείρου σε περίπτωση φυσικά που η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα καταφέρει να επιτύχει τη σύναψη του δανείου. Κι αυτό γιατί η χρονική διάρκεια της εξόφλησης προσδιορίζεται στα 15 χρόνια, όπως ήδη ανακοίνωσε ο νομάρχης.
      Το σημερινό χρέος θεωρείται βέβαιο ότι θα στερήσει πόρους από το νομό Ιωαννίνων στην κατανομή που θα γίνεται από το περιφερειακό συμβούλιο για την κατασκευή έργων. Η κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή του προγράμματος έργων, καθώς την ευθύνη θα έχει για όλη την Ήπειρο η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η κατανομή των πόρων στους τέσσερις νομούς θα είναι αναλογική.




από epirusgate.blogspot.com