Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Νομαρχία Ιωαννίνων στη νέα Περιφέρεια :Αφήνει «κληρονομιά» χρέη και δάνεια! ...

    Από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντα του ο αιρετός περιφερειάρχης, θα «φορτωθεί» ένα χρέος.
    Κάθε τρίμηνο από το 2011 και για 15 χρόνια η αιρετή περιφέρεια και οι πολίτες του νομού Ιωαννίνων θα πληρώνουν 116.000 ευρώ.
    Αυτή είναι η «πολιτική κληρονομιά» που θα αφήσει ο Αλέκος Καχριμάνης αποχωρώντας από τη Νομαρχία, εφόσον τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες εγκρίνουν τη λήψη του δανείου των 7.000.000 ευρώ που αποφάσισε χθες το βράδυ η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρά τις ...
σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
    Δεν είναι όμως μόνο τα χρέη, καθώς προκύπτει και μία επιπλέον οικονομική ζημία από την «ομηρία», ουσιαστικά, του αιρετού περιφερειάρχη, σε μια απόφαση που θα τον δεσμεύει, καθώς παράλληλα με την χορήγηση του δανείου, η Τράπεζα που τελικά επιλέχθηκε, θα διαχειρίζεται για 15 χρόνια και τα χρηματικά διαθέσιμα που θα αντιστοιχούν στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
    Και εξηγούμε τι σημαίνει αυτό: Η πολιτική ηθική επιβάλει να δοθεί η δυνατότητα στον αυριανό αιρετό περιφερειάρχη να διαπραγματευτεί με κάποιο πιστωτικό ίδρυμα τη διαχείριση του συνόλου των χρηματικών διαθεσίμων της περιφέρειας, πετυχαίνοντας το καλύτερο επιτόκιο. Ο αυριανός περιφερειάρχης όμως θα έχει ένα ποσό μείων αυτό που θα αντιστοιχεί στο νομό Ιωαννίνων. Δηλαδή αν αύριο αποφασίσουν και οι υπόλοιπες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Ηπείρου να κάνουν αυτό που έκανε ο κ. Καχριμάνης και να απαλλαγούν από το άγχος των οικονομικών δυσκολιών τους (αφού άλλος θα πληρώσει στο μέλλος) τότε ο περιφερειάρχης που θα εκλέξουμε θα έχει να διαχειριστεί το ... τίποτα!!!
    Υπάρχει όμως και μια τρίτη «ζημία» που αφορά τους εργαζόμενους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Η προσφορά που έκανε η τράπεζα Eurobank που τελικά επιλέχθηκε, ήταν η πιο συμφέρουσα για τη Νομαρχία σε ότι αφορά το επιτόκιο δανεισμού, αλλά η δεύτερη σε ότι αφορά το επιτόκιο που χορηγεί για τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελεί η μισθοδοσία τους.
    Γι' αυτό και η τριμελής υπηρεσιακή επιτροπή που αξιολόγησε τις προσφορές που κατέθεσαν τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αξιολόγησε μεν ως καλύτερη αυτή της Eurobank για το δάνειο, αλλά προτείνει την περαιτέρω διαπραγμάτευση για τη βελτίωση του επιτοκίου που αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Δηλαδή για τους υπαλλήλους η πρόταση της Eurobank μάλλον δεν είναι και η πιο συμφέρουσα...
    Οι προτάσεις των Τραπεζών για το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσουν τη Ν.Α.Ι. ήταν: Eurobank 5,285%, ΑΤΕ 8,55% και Τράπεζα Πειραιώς 8,5%. Το επιτόκιο που προσέφεραν για τη διαχείριση της μισθοδοσίας και των λοιπών χρηματικών διαθεσίμων ήταν: για μισθούς από 1 μέχρι 5.000 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει 3,25%, η Eurobank 3% και η ΑΤΕ 1,8%
Να σημειωθεί ότι ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου ορίζεται για 60 ισόποσες τριμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, στη διάρκεια 15 χρόνων, με ύψος της κάθε μίας τα 116.666,67 ευρώ.

 
 
 
από epirusvoice.gr