Η πρώτη πραγματική εφαρμογή «έτρεξε» επίσημα χθες στο δίκτυο οπτικών ινών των Ιωαννίνων και μια απόλυτα ενδεικτική παρουσίαση των δυνατοτήτων, έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Εκεί, ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας και οι αντιδήμαρχοι Άννα Ασημακοπούλου και Επαμεινώνδας Ριστάνης συνομίλησαν με τηλεδιάσκεψη μέσω του υπολογιστή, με ανθρώπους που βρίσκονταν σε τρία διαφορετικά σημεία, όλα συνδεδεμένα πλέον με τις οπτικές ίνες: το νοσοκομείο Χατζηκώστα, όπου βρισκόταν ο υποδιοικητής του, Φώτης Βάββας, το 5ο γυμνάσιο με το διευθυντή του κ. Κωνσταντίνου και μερικούς από τους μαθητές και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που είναι η πραγματική «ψυχή» του συστήματος και χωρίς αυτό δεν θα υπήρχαν ούτε δίκτυα, ούτε εφαρμογές. Στην πανεπιστημιούπολη ήταν ο πρύτανης Γιάννης Γεροθανάσης, ο καθηγητής Γιάννης Ρίζος και ο ...
τεχνικός υπεύθυνος του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του πανεπιστημίου, Γιάννης Σκοπούλης.
τεχνικός υπεύθυνος του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του πανεπιστημίου, Γιάννης Σκοπούλης.
Όλοι αυτοί έκαναν μερικές μικρές δηλώσεις μέσω της δυνατότητας που προσφέρει αυτού του είδους η αυτόνομη διασύνδεση (ανεξάρτητα από τα δίκτυα του ΟΤΕ ή των παρόχων-τηελφωνικών εταιριών) στους συγκεκριμένους φορείς. Αυτή, η βιντεοκλήση δηλαδή, είναι πραγματικά το ελάχιστο και το πιο απλό που μπορούν να προσφέρουν οι οπτικές ίνες. Αν δηλαδή μείνουμε σε αυτό, τότε το έργο δεν αποσβένεται με τίποτε. Γι άλλωστε ο κ. Σκοπούλης συνέστησε απευθυνόμενος στους μαθητές να σκεφτούν και να δημιουργήσουν ιδέες για τη χρήση του δικτύου και να μη μείνουν στα προφανή.
Ιστορική μέρα
«Είναι ιστορική μέρα κύριε πρύτανη» είπε ο κ. Γκόντας στον κ. Γεροθανάση, συμπληρώνοντας ότι «ολοκληρώθηκε ένα έργο που έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία και εξασφαλίζει για την πόλη μας τη θέση που της αξίζει στη λεγόμενη ‘Κοινωνία της Πληροφορίας’ και την καθιστά πρωτοπόρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Η σημασία του έργου βέβαια είναι αναμφισβήτητη, η «πρωτοπορία» ωστόσο για την οποία μίλησε ο δήμαρχος, ελέγχεται. Τον… αντέκρουσε ένας από τους μαθητές του σχολείου που είπε ότι «δεν είχαμε μέχρι τώρα γρήγορες ταχύτητες στο ίντερνετ», εκφράζοντας και αυτός ωστόσο την ικανοποίησή του. Λίγο αργότερα, η…χαριστική βολή στην πρωτοπορία ήρθε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια του Διαδικτύου Γιώργο Μητακίδη ο οποίος μίλησε από την Πάτρα (μόνο με ήχο ωστόσο), που θυμήθηκε το πρώτο μητροπολιτικό δίκτυο (παροχής ρεύματος) στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκε, στις ΗΠΑ το… 1960. Ο κ. Μητακίδης είπε μάλιστα ότι θα πρέπει να αναζητηθούν στις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα οι τρόποι αξιοποίησης του δικτύου, παρότι στην Ελλάδα οι ΣΔΙΤ παραμένουν στα χαρτιά και όχι μόνο λόγω «νομοθετικών ιδιοτροπιών».
Ο πρύτανης κ. Γεροθανάσης τόνισε και αυτός τη σημασία του έργου και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία του πανεπιστημίου με το δήμο. «Πέραν πάσης αμφιβολίας το δίκτυο οπτικών ινών θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επικοινωνία των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών» και χαρακτήρισε το δίκτυο «ως ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά έργα, τα οποία φέρνουν το δήμο σε πλεονεκτική θέση». Ο κ. Ριζος έκανε μια σύντομη περιγραφή των δυνατοτήτων και τη σύνδεση των σχολείων, μέσω του πανεπιστημίου, με το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων επέκτασης του δικτύου (η καλύτερη δυνατότητα, που δεν φαίνεται, όπως τη χαρακτήρισε). Ο κ. Σκοπούλης τόνισε ότι τα δίκτυα του πανεπιστημίου θα κάνουν το καλύτερο δυνατό και ότι τα «όνειρα μπορεί να θέλουν το χρόνο τους, αλλά τελικά πραγματοποιούνται» και στη συνέχεια, ο κ. Βάββας μίλησε για τις εφαρμογές υγείας που μπορούν να «τρέξουν» επάνω στο δίκτυο. Τέλος, τα παιδιά του 5ου γυμνασίου με τους καθηγητές τους ευχαρίστησαν για την υποδομή και τις δυνατότητες και ο κ. Ριστάνης τόνισε ότι το δίκτυο θα δώσει λύσεις και σε διοικητικά ζητήματα του «Καλλικράτη».
Τα υπόλοιπα πότε;
Φυσικά, το ερώτημα που υπάρχει είναι πότε θα υπάρξουν πραγματικές εφαρμογές, πέρα από το ασύρματο δίκτυο που υπάρχει σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, οι οποίες θα αξιοποιούν την υποδομή. Η αντιδήμαρχος Άννα Ασημακοπούλου τόνισε χθες ότι «πολύ σύντομα ολόκληρη η πόλη θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην Κοινωνία της Πληροφορίας», υπό την έννοια ότι θα επεκταθούν τα ασύρματα δίκτυα. Για τα υπόλοιπα όμως θα πρέπει να περιμένουμε τις προκηρύξεις για τις διάφορες δράσεις, όπως η ιατρική τηλεφροντίδα και η ψηφιακή μετακίνηση με τις «έξυπνες» στάσεις λεωφορείων και τα σημεία πληροφόρησης για την κίνηση, θα πρέπει να περιμένουν αρκετά ακόμη, όπως δείχνουν τα πράγματα, για τη δημοπράτησή τους. Το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών εκτείνεται σε 45 χλμ στην πόλη και συνδέει 85 σημεία της (10 δημόσιες υπηρεσίες, 5 υγειονομικούς φορείς και 39 εκπαιδευτικούς οργανισμούς).
από Η.Α.