Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Στην αντεπίθεση ο Νομάρχης για την οριοθέτηση της λίμνης ...

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής των Λογγάδων και της δημοτικής αρχής Παμβώτιδας, στο ζήτημα της οριοθέτησης της λίμνης και του ορισμού της όχθης στην ευρύτερη περιοχή, με τη στήριξη και του Νομάρχη Ιωαννίνων Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Λάδι στην... αντιπαράθεση Περιφέρειας-Νομαρχίας γιά οδική σύνδεση
   Στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας επιρρίπτει ευθύνες ο Νομάρχης Αλ. Καχριμάνης για τη μη ένταξη της μελέτης σύνδεσης των Τζουμέρκων με την Εγνατία - Για διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες ...
κάνει λόγο η Περιφέρεια.
   Στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και ειδικότερα στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή επιρρίπτει πλέον τις ευθύνες ο Νομάρχης Αλ. Καχριμάνης αναφορικά με τη μη ένταξη της μελέτης για την οδική σύνδεση των Τζουμέρκων στις υπό ωρίμανση μελέτες για την ένταξη στο ΕΣΠΑ.
   Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, Περιφέρειας και Νομαρχίας, μυρίζει μπαρούτι από το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
    Τότε, ο Νομάρχης Ιωαννίνων είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως η παραπάνω μελέτη, αλλά και άλλες, δεν έτυχαν της έγκρισης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στις αρχές της εβδομάδας κύκλοι προσκείμενοι στο Νομάρχη διέρρεαν την έντονη δυσφορία της Νομαρχιακής Αρχής, που δημοσιοποιήθηκε στον τοπικό τύπο στα πλαίσια της απάντησης που δόθηκε στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μ. Χατζηεφραιμίδη και στη δική του ανακοίνωση.

Από το βράδυ της Τετάρτης όμως η υπόθεση έλαβε νέα τροπή, με την Περιφέρεια Ηπείρου να εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για διαφάνεια και απόλυτη σαφήνεια στην απόφασή της να εντάξει τις 29 από τις προτεινόμενες μελέτες.

Κάνοντας ειδική αναφορά στη μελέτη σύνδεσης των Τζουμέρκων τονίζει πως η πρόταση αυτή δεν πληροί τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των μελετών.

Σημειώνεται ακόμη πως η συγκεκριμένη μελέτη απεντάχθηκε τον Μάρτιο του 2010, «γιατί παρόλο που απορροφήθηκε το σύνολο του ποσού που προβλέπονταν για την εκπόνηση της μελέτης, η μελέτη με ευθύνη της Νομ. Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και κατά παράβαση των όρων ένταξης και χρηματοδότησης, παρέμεινε ημιτελής. Αποτέλεσμα της αστοχίας ήταν η επιβάρυνση των εθνικών πόρων με το αντίστοιχο ποσό των 1.479.921 ευρώ, το οποίο είχε ήδη δαπανηθεί».

Σημειώνεται ακόμη πως σύμφωνα με την τελευταία πρόταση αναμόρφωσης του ΠΕΠ Ηπείρου το ποσό για τις οδικές μεταφορές ανέβηκε από τα 76 στα 93 εκ. ευρώ και οι μέχρι σήμερα εντάξεις των οδικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ ανέρχονται ήδη στο 102% της συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης, καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου.

Τονίζεται ακόμη, πως τη σημερινή εποχή κάθε ευρώ που δαπανάται θα πρέπει να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Καλό είναι λοιπόν, αντί να παριστάνουμε τον αδικημένο, αναζητώντας άλλοθι στις δικές μας αποτυχίες, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν και να αναλογιστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας, ή των παραλείψεων μας. Γιατί μόνο αν διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που σέβεται την αλήθεια και υπερασπίζεται την υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων που διαθέτουμε, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες των πολιτών», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Με νέα της δήλωση, αυτή τη φορά μπροστά στα μικρόφωνα των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών η κα Γεωργακοπούλου τόνισε πως η αξιολόγηση έγινε με κριτήριο την ένταξη μελετών που μπορούν να αποδώσουν έργο εντός των χρονικών πλαισίων υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

«Μην ξεχνάτε ότι παραλάβαμε ένα πρόγραμμα με απορρόφηση μόλις στο 2% και σήμερα βρισκόμαστε στο 15%. Έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε», σημείωσε.

Λίγη ώρα αργότερα όμως, ο Αλ. Καχριμάνης έχοντας πληροφορηθεί και την παραπάνω δήλωση της Περιφερειάρχη, αλλά και την ανακοίνωση της Περιφέρειας από το βράδυ της Τετάρτης, έδωσε τη δική του απάντηση, εκφράζοντας την άποψη πως υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τη μη ένταξη του έργου, όχι όμως στην κα Γεωργακοπούλου, αλλά σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

«Υπάρχει μια κατάσταση με τις 110 μελέτες που έχουν κατατεθεί και μεταξύ αυτών 10 που είναι συνεχιζόμενες από το Γ΄ΚΠΣ. Εκεί βρίσκεται και η μελέτη των Τζουμέρκων, χωρίς όμως να υπάρχει ο αστερίσκος. Δεν τα βάζω με τη Γενικό. Έχω μάθει να σέβομαι τον κάθε άνθρωπο. Θεωρώ όμως ότι αυτοί που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν είχαν την ευθιξία να γράψουν ότι και αυτή η μελέτη ήταν από αυτές που ξεκίνησαν στο Γ’ ΚΠΣ για το ΕΣΠΑ.

Αυτό δείχνει μια σπουδή και όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όπου ενώ υπάρχουν άλλοι υπηρεσιακοί υπεύθυνοι, πέρασαν οι μελέτες με φορείς υλοποίησης άλλους. Κάποιοι εμφανίστηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως και αποφάσισαν να τιμωρήσουν το νομό. Δεν εννοώ τη Γενικό και το λέω ευθαρσώς. Ο νομός έχει σεβασμό, έστω αν κάποιοι δε σέβονται το νομάρχη, που τον ψήφισε το 55% του νομού σε αυτή τη θέση μέχρι 31 Δεκεμβρίου», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

 
 
από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ